Högkänslighet - HSP

Att ta ta in intryck och känslor på ett djupare plan och utan att förstå varför man blir så trött - det kan vara ett tecken på att du är en Highly Sensitive Person

Vad är Högkänslighet 

Känner du att du lätt blir överstimulerad av att vara I stora folksamlingar? Tar du in sinnesstämningar på ett djupare plan än andra? Du kan tillhöra den grupp människor som har ett personlighetsdrag kallad Högkänslighet - (Highly sensitive personality). Ett personlighetsdrag som finns hos ca 20% av befolkningen. 

Högkänsliga tar ofta in stämningar och nyanser i saker som andra går förbi. Allt tas in på ett djupare plan vilket gör att också högkänsliga har ett större behov av återhämtning och reflektion.

Högkänslighet är inte en diagnos det är ett personlighetsdrag.

Högkänsliga tillhör en grupp människor som oftast är väldigt kreativa, entreprenörer, konstnärer, artister mm.

Amerikanska psykologen och forskaren Elaine N. Aron är den som myntade begreppet Högkänslighet. Elaine har forskat på högkänslighet i mer än tjugo år och har författat hundratals artiklar och åtskilliga böcker om ämnet. Vill du läsa mer om högkänslighet så rekommenderar jag hennes böcker, "Den högkänsliga människan", "Det högkänsliga barnet" och "Den högkänsliga människan och kärleken"

Många barn blir oftast feldiagnosticerade med ADHD när dem i själva verket är Högkänsliga. För dig som förälder finns det bra litteratur att läsa för hur du kan hjälpa ditt barn med att få rätt stöd i sin utveckling.

Läs även på FSH hemsida https://www.sfh.se eller du kan göra ett Självtest här för att se om beskrivningen stämmer in på just dig.

Gör Självtestet här

Jag ett samlat ihop ett antal tips för hur du ska kunna hjälpa dig själv i ditt privatliv eller yrkesliv.

För tips som högkänslig välkommen att  Läsa mer här

Jag erbjuder oaching för att jobba med insikter inom din högkänslighet, läs mer om coaching här eller välkommen att kontakta mig