Tips för dig som är högkänslig

10 tips för dig som är Högkänslig!

Så nu har du fått ett kvitto på att du är högkänslig, du har gjort testet och du är nu lite villrådig kring hur du ska ta det vidare, vad gör jag nu?

Jag har skrivit ner några konkreta tips på hur jag gick tillväga och vad kan vara bra att få igång kring ditt nya liv som högkänslig.

1. Reflektera - Sätt av tid för att reflektera om det som ger dig energi och det som tar energi, skriv ner för dig själv på ett papper. Du uppmärksammar hur mycket i ditt liv som du gör som är självupplevt och som du upplever genom andras sinnesstämningar. Det är viktigt att du reflekterar över vad du lägger din tid på i ditt liv, är det att följa din egen inre vilja eller andras viljor.

2. Boka in tid för återhämtning efter att du har haft möten, träffar eller saker du ska göra, även om det kan vara saker som är roliga för dig. Även om det ger energi så kan du lätt bli överstimulerad vilket gör att du behöver tid för att smälta alla intryck. Att boka in möte efter möte och där du tvingas hålla fokus kan lätt göra dig helt slut. Du tar in saker utan ett s.k. filter, vilket gör att du snabbt kan lösa alla problem som kommer upp på möten och träffar. Högkänsliga har en förmåga att se lösningar där andra ser problem. Vi är liksom snabbare framme vid mållinjen. Det är en väldigt positiv egenskap men tar energi och för andra inte alltid så populärt. Vi kan lätt bli irriterade för att andra inte förstår oss och det gör att vi blir frustrerade. Lär dig att inte jaga upp dig över dessa saker, det är som det ska vara. Du kommer säkert få rätt till slut ändå! Vila bara upp dig emellanåt och se till att du håller ditt humör med lugn och i harmoni!

3. Andas - Lär dig att andas rätt - rätt andningsteknik är väldigt viktigt för att komma i kontakt med kroppen. Jag levde väldigt mycket i mitt huvud innan jag kraschade helt. Det innebar att allt som min kropp signalerade, hunger eller andra förnimmelser blev åsidosatta för att jag bara skulle göra saker hela tiden. Att komma i kontakt med andningen gör att du snabbt kan känna in om du dränerat dig eller hur du faktiskt mår i en situation och hur den påverkat din övriga kropp. Lätt att göra var som helts, på en toalett, på bussen eller på kontoret. Andningen har du ju alltid med dig!

Andningsövning:

· Sitt med båda fötterna mot golvet, inte i kors, kan göras på en vanlig stol. Upprätt rygg. Lägg händerna mot knäna eller vila dem mot nedre delen av buken. Andas in genom näsan och ut genom näsan. Se till att när du andas in så fyller du ut magen och när du andas ut så sjunker magen eller naveln in mot ryggraden. Några minuter räcker för att du ska skapa en inre återhämtning och komma i kontakt med dig själv.

· Meditera - Utföra Mindfulness - Att få ökat fokus på hur du mår är också en stor hjälp för högkänsliga, vi har lätt att ta på oss för mycket, säger aldrig nej och också ha en stor förmåga att vilja hjälpa andra. Det gör att vi lätta tappar bort oss själva i det som kallas livet. Helt plötsligt ligger vi helt utslagna och undrar över vad som hände. Här följer en lätt mediationsövning som ger dig möjlighet att få landa i dig själv och hur du mår.

· Sitt gärna på en kudde, fördel meditationskudde, lägg händerna på knäna, börja med att uppmärksamma din andning, vart den känns som tydligast, i näsan eller i bröstet eller i magen. När tankarna börjar fara eller komma så väljer du att bara lugnt lägga uppmärksamheten på andningen igen.

· Det är lätt hänt att man börjar värdera sin insats i meditationen men tänk på att inte värdera det som händer eller tankar och känslor som kommer, välj bara att när det händer uppmärksamma andningen och där den känns som tydligast. Börja gärna meditera ca 10 minuter och öka till 20 minuter per dag. Det gör skillnad!

· Om du tycker det är svårt så döm inte dig själv, det är inte till för att vara en prestation utan att du ser det som att du stämmer av din känslostämning i kroppen just nu och accepterar det som händer. Bra eller dåligt!

4. Säga Nej! - det är svårt, jag vet men att alltid tacka ja är inte vägen fram för oss högkänsliga. Vi behöver välja vilka tillfällen vi orkar och inte. I början hade jag oerhört dåligt samvete för att jag bokade av saker som jag inte orkade med. Det är bra att tänka efter före, det kan göra skillnad för hur du ska orka med det som snarare är viktigt och roligt för just dig.

5. Du tar in saker på ett djupare plan och det kan också göra att du inte kan värja dig för vissa människors energier. Ex släktträffar och annat som oftast tvingar oss in i sammanhang där vi inte kan styra de vi ska umgås med. Att säga nej till en julsammankomst eller släktmiddag får ibland bara vara som det är. Det är inte hela världen, du kommer kanske nästa gång och det kommer säkert flera middagar där du orkar vara med, det lovar jag dig!

6. Ha roligt - det är viktigt att göra roliga saker, sätt av tid för egna saker - det kan också låta som en klyscha men oerhört viktigt. Det ska vara egen tid för att läsa en bok, gå en kurs, se en bio som intresserar oss eller fördjupa oss i något som vi tycker om. Vi högkänsliga har oftast ett oerhört kreativt behov, vi vill gärna resonera och diskutera saker och går in på detaljer lite djupare än andra. Det uttrycket och behovet är viktigt att vi får tillgodosett.

7. Informera anhöriga om högkänslighet - Börja att involvera anhöriga i högkänslighet och hur det uttrycker sig. Jag gjorde så att jag köpte några böcker av Elaine N. Aron och gav till min närmaste krets. Det gör att du inte själv behöver dränera dig för att förklara och ställa frågor. Det är inget fel på dig utan det är ett personlighetsdrag.

De behöver inte heller ta extra hänsyn utan bara förstå varför du kanske ibland vill vara för dig själv och inte vill prata i telefon i flera timmar eller umgås på den där släktmiddagen på söndag.

8. Relationer - Att leva i en relation där vi inte kan få uttryck för vårt behov av diskussioner och samtal kan vara ödesdigert. Då vänder vi det oftast till att tro att det är fel på oss själva när den andra inte vill prata eller få utlopp när det händer saker. Vi stämmer av hur vi mår genom att få gehör på andra sidan bordet.

Se till att du är tydlig med dina behov av att prata ofta om hur ni mår i er relation och hur ni har det och att du gärna vill planera för roliga saker och gärna spontana aktiviteter. För högkänsliga är det bekräftelsen för att ni har det bra och att ni tar hand om varandra i er relation.

9. Gör ingenting - Ibland ska högkänsliga bara krypa upp i soffan med en kopp te eller kaffe eller ta en skön promenad i naturen. En dag där du inte ska prestera eller fundera över något alls! Vi har en förmåga att känna en rastlöshet men på vår egen bekostnad. Låt dig själv landa i att strunta i tvätt, disken och planerandet. Idag behöver du bara vila och inte göra något alls. Det är helt magiskt hur en dag utan att göra något kan ge oss energi för att orka med nästa dags bestyr.

10. Förutom dessa tips så vill jag tipsa dig om böckerna nedan som du kan läsa för att få mer konkreta tips kring hur du lever som högkänslig i en överväldigande värld. Se möjligheten att fördjupa dig i dig själv och du kan se vilken rikedom du besitter i ditt nya jag!

"Den högkänsliga människan" Elaine N. Aron - "Det högkänsliga barnet" Elaine N. Aron - "Den högkänsliga människan och kärleken" - Elaine N. Aron.

Lycka till och ta hand om dig!